sobota 4. januára 2020

Liečivé byliny


Liečivé a aromatické rastliny sú početná skupina voľne rastúcich a pestovaných rastlín. Tieto rastliny sa v ľudovej obyčaji zberajú, sušia, drvia, nakladajú do alkoholu...

V mnohých domácnostiach je tradičným zvykom, podávať pri zdanlivých ľahkých ochoreniach liečivé prostriedky bez lekárskeho predpisu. Bývajú to najčastejšie lieky vo forme bylín, mastí a korenín, ktoré sú preháňavé (ricín – pozor prudko jedovatý), zastavujúce hnačky (mrkva, brusnice), vhodné na potenie (lipa, baza), povzbudzujúce ( Archangelika lekárska) alebo masti pre vonkajšie použitie (kostihoj, viď foto).

Takýchto domácich liečiv z radov ľudovej liečby sa uchytilo veľké množstvo a aj dodnes ostávajú ako tradícia v domácnostiach. No len liečiva neškodné, mierneho účinku možno pripustiť ako domáce lieky. A pozor, všetkého moc škodí. Že v určitých prípadoch býva užívanie domácich prostriedkov nevhodné je dávno známe. Spravidla zvyknú takto nezdravo manipulovať s bylinami a ich výťažkami ľudia nevedomí, ktorí nepoznajú presné účinky tej ktorej rastliny. Každá rastlina má aj svoje vedľajšie účinky, ktoré môžu človeku viac poškodiť ako uľaviť. Vždy nás zaujíma nasledovné: Susedovi to pomohlo, malo by to pomôcť aj mne. Nie je to vždy tak, a pokiaľ nemáme presné návody na použitie, nepoznáme presne indikácie a kontraindikácie, radšej nechajme naše pošramotené zdravie v rukách odborníkov. V literatúre existuje mnoho titulov: „Domáci lekár“, ale podmienky tohto titulu spĺňa veľmi mizivé percento literatúry.
Využitie liečivých vlastnosti rastlín má svoju dlhú históriu. Vo viere, že sila liečivých rastlín sa prenáša na človeka, často ožíva predstava prírodných síl. V liečbe magickými bylinami s rôznym stupňom odpornosti, príchuťami, pichľavosťou rastliny prežíva stará viera v démonov choroby. Rastliny sa tiež používajú ako fetiš. Uplatňuje sa tu starý magický princíp, napríklad: srdcovitý tvar listu lieči srdce. Červená farba je proti strate krvi, atď.
A teraz vás pozývam na exkurziu do tajov liečivých bylín. Ako a na čo ich náš Slovenský ľud používal. Všímajme si aj ich ľudové podanie, kde uvidíme skrytú krásu ľudovej predstavivosti a tvorivosti.

Pripravovaný kurz liečivých bylín bude mať dve témy. Prvý ročník bude všeobecný, pozrieme ako sa na bylinky pozeral Mathioli a ako korešponduje s Tradičnou čínskou medicínou. Každá bylinka má svoju chuť, svoje pôsobenie na určitý orgán a má svoju teplotu ako funguje v organizme. Ak toto zanedbáme, nesmieme sa diviť ak sa nám deju potom zdravotné problémy. O tomto budeme rozprávať a rozoberieme cca 120 druhov liečivých bylín v prvom ročníku.

Druhý ročník už bude o veľmi podrobných informácia 40 základných bylín, ktoré rozoberieme úplne do detailov a vytvoríme aj konkrétne recepty, ktoré nám pomôžu pri liečbe mnohých chorôb.


Prijímame predbežné prihlášky na kurz Liečivé byliny: lacofilo@gmail.com

 
Foto: internet