pondelok 30. júla 2018

Rozhovory o liečivých potravinách

Potravinová terapia a liečebná diéta v tradičnej čínskej medicíne.

Pozvánka na prednášky, semináre, kurzy.

Potravinová terapia tradičnej čínskej medicíny (TČM) má za cieľ udržiavať vyváženú výživu prostredníctvom stravy. Liečebnou diétou je však dosiahnuť rovnováhu medzi Yin a Yang prostredníctvom kombinácie výživy a medicíny. Buď "potravinová terapia" alebo "liečebná diéta" je zameraná na udržanie zdravia, prevenciu chorôb, odstránenie ochorení a spomaliť starnutie. Tento článok sa nezaoberá niektorými bežnými liečivými potravinami. Tento článok vás pozýva na  sériu prednášok o jednotlivých liečivých potravinách, ktoré a ako fungujú v našom organizme. Aj bežné jedlé potraviny majú svoje liečivé účinky, dokonca v určitých prípadoch škodia.

Tradičná medicína tvrdí, že jedlo má rôzne vlastnosti, vrátane teplého, horúceho, studeného, chladného a medzi nimi poznáme potraviny, ktoré majú neutrálne vlastnosti. Teplé a horúce jedlá môžu zohriať slezinu a žalúdok, aby rozptýlili chlad, osviežili slezinu a posilnili žalúdok a posilnili obličkový YANG, ktorý je vhodný pre tých, ktorí majú nedostatok Yangu s hyperaktivitou YIN-u a sú studenej konštitúcie, so symptómami, ktoré sa objavujú ako studené končatiny a pás, triaška, tenká hnačkovitá stolica a časté močenie.

Ktoré sú to potraviny? Prídte na prednášku.

Chladné aj studené potraviny majú pozitívne účinky, napríklad na vyčistenie tepla a ohňa, detoxikujú a ktoré sú prospešné pre tých, ktorí majú nedostatok Yin a hyperaktivitu Yangu a sú horúcej konštitúcie, s príznakmi, ako sú opakované bolesti v ústach, afty, bolesti jazyku, sucho v ústach a v jazyku, horučnatým pocitom v hrudníku, dlaní a chodidiel a suchá stolica, atď.

Ktoré sú to potraviny? Prídte na prednášku.

Potraviny neobsahujú len štyri vyššie uvedené vlastnosti, to znamená teplé, horúce, studené a chladné, ale tiež majú päť chutí, to znamená, pikantné, sladké, kyslé, horké, slané.
Aj o tomto sa bude hovoriť na prednáškach.  

Inými slovami, rozoberieme každú potravinu podľa tepelných účinkov na organizmus, podľa ich chuti a pre ktorý orgán najlepšie pôsobia. 

Obilniny, mäso, zelenina a ovocie by sa mali používať v správnom pomere, aby sa zachovala normálna funkcia ľudského tela. Navyše, po strave je veľmi potrebné dodržiavať pravidelnosť. Slezina sa vám poďakuje. Nepravidelné stravovanie alebo hladovka spôsobí nedostatok vitálnej energie a krvi a tým pokles imunity, čo vedie k chorobám, ako je podvýživa, anémia... Preto aj tradičná čínska medicína zdôrazňuje, že je potrebné, aby si ľudia udržali pravidelný zvyk stravovania a zabezpečovali vyváženú stravu podľa veku, pohlavia a konštitúcie. Tento názor je presne v súlade s vyváženou stravou navrhnutou odborníkmi modernej výživy.

Liečivá strava je formou nutričnej terapie a súčasťou tradičnej čínskej medicíny.

Liečivá strava berie potraviny ako lieky s presvedčením, že rôzne potraviny, ktoré sa konzumujú v správnom čase, majú terapeutické účinky.

Konzumovanie potravín zdravým a vedomým spôsobom nás privádza do hlbšieho spojenia s našími telami a samým sebou.

Takže si to zhrňme

TČM kategorizuje potraviny a bylinky podľa ich QI: povahou tepelnou, chuti, smerom jej energetického toku. Koncept QI má veľa významov, ale môžeme ho v podstate definovať ako "životná sila". Potraviny, ktoré konzumujeme, majú priamy vplyv na to, ako vaša životná sila obieha, udržuje rovnováhu a zotavuje sa z nerovnováhy a spôsobu, akým sa QI pohybuje vo vašom tele. Posilnenie, harmonizácia a udržanie toku QI je základom dietetickej terapie. Znalosť vášho tela a potravín, ktorého ho budú lepšie udržiavať, nakoniec ovplyvní vaše zdravie a šťastie.

Tu je zdroj, ktorý vám pomôže viesť k dietetickému zdraviu z lekárskeho pohľadu, ktoré bolo zavedené pred 5000 rokmi. Naučte sa používať bylinky, koreniny a potraviny, ktoré prinášajú zdravie, krásu, dlhovekosť a vitalitu. Toto je miesto, kde sa začnete zlepšovať tým, že budete vychovávať jednu zo svojich základných potrieb. Dobrá a chutná výživná kuchyňa.

Nájdite informácie o spôsoboch dobrého zdravia a udržania vyváženého životného štýlu prostredníctvom liečivej stravy.

Chcete niečo pre seba urobiť? Máte chuť sa pustiť do štúdia potravín, ktoré liečia? 
Pravidelné stretávanie pri rozhovoroch o liečivých potravinách môžete sledovať na facebooku Natura Medicatrix  alebo pošlite email na cestouzdravia@gmail.com a ja vás budem o každej akcii informovať.

Materské centrá, škôlky - Ponúkam tématické prednášky na jednu hodinu+ s diskusiou. 

Nebránim sa stretávaniu aj mimo Bratislavy. Podmienkou je vlaková alebo autobusová dostupnosť Ba - cieľová stanica.

Objednávka prednášok:
telefón: 0944 507 418
e-mail: lacofilo@gmail.com
www.cestouprirody.sk, www.cestouzdravia.sk, www.greendragons.sk, Facebook: Natura medicatrix

Podmienka zo strany objednávateľa:
Zabezpečí informáciu pre cieľovú skupinu. Ideálne minimum 10 osôb. /Výnimky existujú :)/
Cenník: cena dohodou

Foto: Peggy Greb