streda 16. mája 2018

Štyri ročné obdobia

Rovnako ako potraviny aj štyri ročné obdobia sú klasifikované ako studené, horúce, teplé a chladné, tak aj vlastnosti potravín a liekov sa tiež líšia od jedného k druhému vrátane osviežujúceho, ľahkého, štipľavého a mierneho tonika. Z tohto dôvodu by mala byť potravinová terapia alebo lekárska diéta upravená v rôznych ročných obdobiach tak, aby boli v súlade s prírodnými zákonmi o klimatických zmenách. Činnosti človeka by mali byť v súlade s nasledujúcim pravidlom:

"Sadiť na jar, rásť v lete, zbierať na jeseň, skladovať v zime "


Jar je vhodný čas na vyživovanie rastu a rozvoja QI.
Takže je lepšie konzumovať tie potraviny, ktoré môžu upokojiť pečeň, aby pečeň a iné orgány normálne fungovali. Napríklad, čínska pažítka chutí štipľavo, ale má teplú povahu. Jeho štipľavá chuť pomáha rozptýliť QI pečene a jej teplá povaha pomáha zahriať Yang a tonizovať. To tiež zodpovedá teórii, o "vyživiť Yang na jar a v lete". Medzitým by ľudia mali znížiť príjem kyslého jedla a zvýšiť príjem sladkého jedla. Sladkým jedlom sa myslia napríklad celozrné obilniny. Je lepšie tonizovať slezinu so sladkým jedlom, ako je čínska ryža, goji, sladké zemiaky atď.

V lete je klíma horúca.
Takže je vhodné ošetriť horúci syndróm chladom s použitím potravy, ktorá dokáže vyčistiť teplo, vyživiť Yin a podporovať produkciu telových tekutín, ako je melón, fazuľa mungo, uhorky atď. Zvýšiť prísun štipľavých potravin na vyživovanie pľúc. Dlhé leto stojí medzi letným a jesenným teplom a vlhkom. Vlhkosť vo vzduchu dosahuje počas tohto obdobia maximum. Preto je lepšie si vybrať ingrediencie, ktoré dokážu osviežiť slezinu a odstrániť vlhkosť, napríklad huba Poria cocos, slzovka, vosková tekvica, atď.

Keď príde jeseň, začne sa všetko sťahovať,
keď sa klíma mení na chladné a suché. Je na čase vyživovať pľúca s zvlhčujúcim jedlom, napríklad hruškou, ľaliou, lomquatom atď. Na jeseň by ľudia mali jesť menej štipľavé jedlo, ale prijímať viac kyslých potravin, aby vyčistili QI pľúc a mali prospech z QI pečene. Preto by ste mali na jeseň konzumovať, zázvor, cesnak, znížiť pikantné potraviny a konzumovať viac kyslé potraviny ako tmavá slivka, hloh, hrozno.

V zime je vzduch naplnený hlavne chladom. Preto je čas "vyhnúť sa studeným jedlám", toto obdobie je vhodné pre teplé a horúce jedlá, ako je baranina, kuracie mäso, atď.

Nájdite informácie o spôsoboch dobrého zdravia a udržania vyváženého životného štýlu prostredníctvom liečivej stravy.

Chcete niečo pre seba urobiť? Máte chuť sa pustiť do štúdia potravín, ktoré liečia?
Pravidelné stretávanie pri rozhovoroch o liečivých potravinách môžete sledovať na Facebooku Natura Medicatrix  alebo pošlite email na cestouzdravia@gmail.com a ja vás budeme o každej akcii informovať.

Ponúkam aj súkromné hodiny z oblasti: Liečivé potraviny, Liečivé huby, Liečivé byliny aj nadstavbu

Foto: J.hagelüken