piatok 7. februára 2020

Rozhovory o liečivých hubách

Staňte sa vlastným trénerom zdravia.

Pozvánka na prednášky, semináre, kurzy.

Na planéte existuje viac ako 2 000 druhov jedlých húb. Zatiaľ čo niektorí ľudia si ich užívajú ako jedlo, iní ich používajú na liečivé účely. Hoci ich nemôžeme považovať za bylinky, existuje najmenej 270 druhov húb, o ktorých je známe, že majú niektoré priam udivujúce liečivé vlastnosti.

Huby, vrátane liečivých húb, sú zvláštnymi formami života. Rastú, zdanlivo cez noc, z ničoho. A na rozdiel od rastlín, nie sú zelené, nemajú listy ani korene a nikdy nevytvárajú kvety, ovocie ani semená. Evolučne povedané, huby sú viac spojené s ľuďmi ako s rastlinami.

Táto skutočnosť môže byť dôvodom, prečo mnohé zložky, ktoré pomáhajú hubám brániť sa proti svojim nepriateľom, tiež podporujú obranné mechanizmy vášho tela a čoraz viac sa považujú za legitímny prostriedok na zlepšenie vášho zdravia.

Už starí Egypťania verili, že konzumovať huby prináša dlhý život. A huby sa používajú už tisícky rokov v kultúrach po celom svete, najmä v ázijských krajinách, kde ich priniesli do dokonalosti ako liečivé produkty.

Súčasní vedci objavujú niektoré fascinujúce liečebné vlastnosti húb. Viac ako sto druhov húb sa v súčasnosti skúma na celom svete kvôli ich možným zdravotným prínosom.

Aké sú základné zdravotné prínosy liečivých húb

Budete prekvapení, ak zistíte všetky výhody liečivých húb. Môžete ich použiť na posilnenie imunitného systému, športového výkonu a duševnej jasnosti - a dokonca aj na prevenciu rakoviny.

Prečo majú huby tak silné účinky?

Liečivé huby dostali svoje meno, pretože sa používali na prevenciu a liečbu chorôb. Všetky huby obsahujú beta glukány, o ktorých sa zistilo, že pomáhajú bojovať proti zápalom a pomáhajú vášmu imunitnému systému. Ale každá huba, jedlá či drevokazná má aj svoje špecifické liečivé účinky.

Mimoriadne zdravotné prínosy húb

Tento článok sa nezaoberá niektorými bežnými liečivými hubami. Tento článok vás pozýva na  sériu prednášok o jednotlivých liečivých hubách, ktoré a ako fungujú v našom organizme. Dokonca aj bežné jedlé huby majú svoje liečivé účinky. Ktoré su to?

Tu je šesť základných zdravotných výhod húb, ktoré boli identifikované rozsiahlym vedeckým výskumom:

1 - Zvyšujúca sa antioxidačná aktivita
Všetky dostupné dôkazy naznačujú, že vo vysokých hladinách voľné radikály poškodzujú rôzne štruktúry buniek vášho tela. Toto poškodenie buniek prispieva k zvýšeniu rizika vzniku mnohých zdravotných problémov vrátane problémov spojených so starnutím. To je dôvod, prečo zníženie alebo inaktivácia voľných radikálov môže viesť k obrovskému prínosu pre vaše zdravie.

Antioxidanty, ako je vitamín C, vitamín A, selén, beta-karotén a iné, pôsobia proti nepriaznivým účinkom voľných radikálov na zdravie. Veľa húb obsahuje aj silné zložky, o ktorých sa zistilo, že neutralizujú voľné radikály.

Napríklad sa ukázalo, že výťažky z liečivých a diétnych húb Reishi znižujú aktivitu voľných radikálov. Veria, že Reishi relaxuje a posilňuje myslenie i telo. Aj ďalšia liečivá huba, chaga, je tiež známa svojimi antioxidačnými vlastnosťami.

2 - posilnenie imunitného systému
Každú sekundu, každý deň, imunitný systém pracuje nadčas, aby odstránil patogény, bojoval proti rakovinovým bunkám a podporoval vaše telo aby zdravo fungovalo. Je to mimoriadne komplexný a mnohostranný systém. A niekedy, obzvlášť pri starnutí, vaša imunita sa začína opotrebovať a fungovať menej efektívne. Huby môžu pomôcť. Zvyšujú hladinu a aktivitu mnohých dôležitých zložiek imunitného systému - a dokonca môžu "prinútiť" imunitné bunky, aby sa stali účinnejšími v reakcii na budúce infekcie a útoky.

3 - Správna hladín cukru v krvi
Huby môžu byť tiež užitočné pri riadení bezpečnej hladiny cukru v krvi. Zistilo sa, že zlúčeniny z parazitárnej huby Cordyceps pomáhajú podporovať vyvážené hladiny cukru v krvi.
Jednou z najčastejších a zničujúcich komplikácií, ktoré môžu byť spôsobené cukrovkou, je diabetická nefropatia. Po čase môže stav spôsobiť poruchu funkcie obličiek a eventuálne zlyhanie.

4 - Podpora zdravia mozgu
Korálovec ježatý: Prvá "inteligentná" huba, ktorá môže zlepšiť a zvýšiť dlhodobú aj krátko dobú pamäť.
Ako ho používať? V kapsuliach? Prášku? Variť s nim? Môžme kombinovať viac druhov liečivých húb? Aj o tomto to bude, dokonca aj recepty na varenie s liečivými hubami, kde budete vedieť prečo ich dať do receptu a čo to robí vo vašom organizme.

Krátkodobá pamäť znamená vašu schopnosť držať malé množstvo informácií vo vašej mysli v ľahko dostupnom stave na krátku dobu. Pamäť na vizuálne rozpoznávanie je meranie vašej schopnosti rozpoznať udalosti, objekty alebo ľudí, ktorých ste predtým stretli, a "pamätať si" ich.

Obidva typy pamäti dlhodobá-krátkodobá sú často problematické u ľudí s vekom podmienených zdravotných problémov. A obe z nich sa zdajú byť podporované liečivou hubou korálovec ježatý, u ktorej bolo preukázané, že pomáha predchádzať rozpadu priestorovej krátkodobej a vizuálnej rozpoznávacej pamäti a spomaľuje nástup kognitívnej dysfunkcie.

5 - Zlepšenie výkonu
Huby vám môžu pomôcť žiť dlhšie. Môžu vám tiež pomôcť žiť lepšie a byť silnejší.

6 - Stres a vyhorenie z práce
Jeden zo závažných problémov 21 storočia. Ľudia nevedia vypnúť a relaxovať. Huby môžu pomôcť prekonať dlhodobý stres. Ale treba sa aj zamyslieť nad sebou, čo má význam pre vás.

Čo môžete robiť s týmito poznatkami?
Huby sú silnými posilňovačmi zdravia a ich zdokumentované prínosy sú mimoriadne. Na prednáškach si postupne preberieme každú liečivú hubu zvlášť, odnesiete si aj nejaké receptíky a hlavne budete vedieť,  ako ktorú hubu používať v závislosti na vašom momentálnom zdravotnom stave. Naučíte sa kombinovať medicinálne huby, pretože môžu si vzájomne pomôcť a podporiť sa. A dokonca sa dozviete, kedy sa nesmú užívať tie ktoré liečivé huby, lebo by mohli nebezpečne ohroziť zdravie. Týka sa to hlavne ak beriete klasické lieky, ktoré vám predpísal lekár.

Pre koho sú informácie určené?
Pre každého, pre koho nie je ľahostajný vlastný život a zdravie bez obmedzenia veku. Zdravie vašej rodiny. Treba si povedať že liečivé huby môžeme užívať od detských rokov až po hlbokú starobu, kde náš  blízky môže byť vitálny a žiť kvalitný život.

Chcete niečo pre seba urobiť? Máte chuť sa pustiť do štúdia liečivých húb? Sledujte ma na Facebooku alebo pošlite e-mail a ja vám pošlem každú informáciu o blížiacom sa seminári, prednáške či kurze.

Takže si dajte svoje liečivé huby! Vaše telo vám poďakuje počas zvyšku vášho života.


Ponúkam aj súkromné hodiny z oblasti: 

Liečivé potraviny, Liečivé huby, Liečivé byliny aj nadstavbu

Objednávka: lacofilo@gmail.com, tel.: 0944 507 418

Materské centrá, škôlky 

Ponúkam tematické prednášky na jednu hodinu+ s diskusiou. 


Nebránim sa stretávaniu aj mimo Bratislavy. 

Objednávka prednášok:
telefón: 0944 507 418
e-mail: lacofilo@gmail.com
www.cestouprirody.sk, www.cestouzdravia.sk, www.greendragons.sk, Facebook: Natura medicatrix

Podmienka zo strany objednávateľa:
Zabezpečí informáciu pre cieľovú skupinu. Ideálne minimum 10 osôb. /Výnimky existujú :)/
Cenník: cena dohodou


Foto: Eric Steinert