piatok 27. júla 2018

Rozhovory o liečivých koreninách v potravinách

Potravinová terapia a liečebná diéta s koreninami v tradičnej čínskej medicíne. 

Pozvánka na prednášky, semináre, kurzy.

Liečivé koreniny vám môžu rásť na záhradke, balkóne či priamo v byte.

Korenie je bez preháňania "vysoká škola" kuchárskeho umenia. Za farbitosť chuti a plné aróma vďačia najlepšie jedlá svetových kuchýň predovšetkým zasväteným znalostiam všetkých kuziel a tajov zaobchádzania s korením a bylinami.

Dôležitosť korenín v našej strave podčiarkuje aj jeho zdravotný význam. Nielen pohľad na lákavo pripravené jedlo, aj chuť a vôňa vytvárajú fyziologické účinky korenín, ktoré napospol podporujú sekréciu tráviacich šťav a podporujú alebo urýchľujú proces trávenia.

A toto bude naším cieľom na prednáškach. Liečivé účinky korenín. Porozprávame sa o cca 40 druhoch. Samozrejme, že to nevyjde na jedno posedenie :)

Tento článok sa nezaoberá niektorými bežnými liečivými koreninami. Tento článok vás pozýva na  sériu prednášok o jednotlivých liečivých koreninách, ktoré a ako fungujú v našom organizme. Aj bežné koreniny majú svoje liečivé účinky, dokonca v určitých prípadoch škodia.

Tak ako potraviny, tak aj koreniny majú svoje vlastnosti tepelné, majú svoju chuť a špeciálne pôsobia na ten ktorý orgán. Koreniny pomáhajú ale aj môžu škodiť. Na prednáškach si o tom povieme viac.

Potravinová terapia tradičnej čínskej medicíny (TČM) má za cieľ udržiavať vyváženú výživu prostredníctvom stravy. Liečebnou diétou je však dosiahnuť rovnováhu medzi Yin a Yang prostredníctvom kombinácie výživy a medicíny. Pomôcť jej môžeme aj pridaním špecifických korenín a tak urýchliť rekonvalescenciu udržať zdravie, prevenciu chorôb, odstránenie ochorení a spomaliť starnutie.

Koreniny neobsahujú len základné vlastnosti, to znamená teplé, horúce, studené a chladné, ale tiež majú päť chutí, to znamená, pikantné, sladké, kyslé, horké, slané.
Aj o tomto sa bude hovoriť na prednáškach.

Inými slovami, rozoberieme každú koreninu podľa tepelných účinkov na organizmus, podľa ich chuti a pre ktorý orgán najlepšie pôsobia.

Takže si to zhrňme
TČM kategorizuje potraviny a bylinky podľa ich QI: povahou tepelnou, chuti, smerom jej energetického toku. Koncept QI má veľa významov, ale môžeme ho v podstate definovaný ako "životná sila". Potraviny, ktoré konzumujeme, majú priamy vplyv na to, ako naša životná síla obieha, udržuje rovnováhu a zotavuje sa z nerovnováhy a spôsobu, akým sa QI pohybuje v našom tele. Posilnenie, harmonizácia a udržanie toku QI je základom dietetickej terapie. Znalosť nášho tela a potravín, ktorého ho budú lepšie udržiavať, nakoniec ovplyvní vaše zdravie a šťastie.

Nájdite informácie o spôsoboch dobrého zdravia a udržania vyváženého životného štýlu prostredníctvom liečivej stravy, korenín a byliniek.

Chcete niečo pre seba urobiť? Máte chuť sa pustiť do štúdia potravín, ktoré liečia?
Pravidelné stretávanie pri rozhovoroch o liečivých potravinách môžete sledovať na Facebooku Natura Medicatrix  alebo pošlite email na cestouzdravia@gmail.com a ja vás budeme o každej akcii informovať.

Foto: judepics