nedeľa 30. júna 2019

Kurz - Urobte si liečivý med

Naučíme sa vyrábať medy z rôznych liečivých bylín bez použitia bieleho cukru. Len za pomoci medu a liečivej rastliny. Výhodou tohto procesu je, že nerobíte si medy do zásoby ale vždy len, keď to potrebujeme.

Tento kurz je ideálnou príležitosťou, ako si vytvoriť liečivé produkty, ktoré nám pomôžu v akútnych fazach zvládať zdravotné problémy. Ideálne aj na prevenciu.

Nenechajte si ujsť túto špeciálnu príležitosť, aby ste sa naučili vyrábať liečivý med, jednoduchou techmologiou pridaním liečivých rastlín.

OBMEDZENÝ POČET MIEST
MIESTO: Bratislava alebo na objednávku po Slovensku a Českej republike
DÁTUM ČAS MIESTO: Sledujte Facebook - pozvánka na udalosť alebo kalendár na www.cestouprirody.sk


Na tomto kurze nebudeme vyrábať produkty nakoľko celý proces trvá 3 dni. Povieme si teoreticky technologický proces, ako vyrobiť liečivý med.

BONUS: Súčasťou teórie bude aj ako vyrábať liečivé octy, oleje, sirupy bez použitia bieleho cukru.

Med má veľmi komplexné chemické zloženie, ktoré sa líši v závislosti od botanického zdroja. Od staroveku sa používa ako potravina aj ako liek.

Ľudské použitie medu je vysledované približne s pred 8000 rokmi, ako je znázornené maľbami z doby kamennej. Popri dôležitej úlohe prírodného medu v tradičnej medicíne, v posledných niekoľkých desaťročiach, bol podrobený laboratórnym a klinickým skúškam niekoľkých výskumných skupín a našiel si miesto v modernej medicíne. Uvádza sa, že med má inhibičný účinok na približne 60 druhov baktérií, niektoré druhy húb a vírusov. Antioxidačná kapacita medu je dôležitá v mnohých chorobných stavoch a je spôsobená širokou škálou zlúčenín vrátane fenolických látok, peptidov, organických kyselín, enzýmov. Med sa tiež používa v niektorých gastrointestinálnych, kardiovaskulárnych, zápalových a neoplastických stavoch. Tento prehľad sa týka zloženia, fyzikálno-chemických vlastností a najdôležitejších použití prírodného medu pri chorobách ľudí.

Med mal po stáročia cenné miesto v tradičnej medicíne. Má však obmedzené využitie v modernej medicíne z dôvodu nedostatku vedeckej podpory. Dlho sa zistilo, že med možno použiť na prekonanie pečeňových, kardiovaskulárnych a gastrointestinálnych problémov. Starí Egypťania, Asýrčania, Číňania, Gréci a Rimania používali med na rany a choroby čreva. Od niekoľkých desaťročí bol med podrobený laboratórnym a klinickým skúškam niekoľkých výskumných skupín. Najpozoruhodnejším objavom bola antibakteriálna aktivita medu, ktorá bola uvedená v mnohých štúdiách. Prírodný med vykazuje baktericídnu aktivitu proti mnohým organizmom vrátane Salmonella, Shigella , Escherichia coli, Helicobacter pylori atď. V zápalovom modeli kolitídy bol med rovnako účinný ako liečba prednizolónom tiež naznačil, že med môže mať protizápalovú aktivitu a stimulovať imunitné reakcie v rane preukázali protizápalové účinky medu po požití medu u človeka. Zaujímavé v niektorých in vitro štúdiách, čím sa prejavuje priaznivá kardiovaskulárna ochrana. Med mal tiež antineoplastickú aktivitu pri experimentálnom karcinóme močového mechúra.

Priemerné zloženie medu

Med (Nutričná hodnota na 100 g)
komponentov priemer
sacharidy 82,4 g
fruktóza 38,5 g
glukóza 31 g
sacharóza 1 g
Iné cukry 11,7 g
Vláknina 0,2 g
tuk 0 g
proteín 0,3 g
voda 17,1 g
Riboflavín (Vit. B 2 ) 0,038 mg
Niacín (Vit. B 3 ) 0,121 mg
Kyselina pantoténová (Vit. B5) 0,068 mg
Pyridoxín (Vit. B 6 ) 0,024 mg
Folát (Vit. B 9 ) 0,002 mg
Vitamín C 0,5 mg
vápnik 6 mg
železo 0,42 mg
magnézium 2 mg
fosfor 4 mg
draslík 2 mg
sodík 4 mg
zinok 0,22 mg

Lektor: Laco Filo